Paaspauze – continuïteit is de sleutel

Paaspauze, het zou een mooi alliteratie kunnen zijn maar het heeft voor velen onder ons waarschijnlijk een andere bijklank. De regels veranderen weer maar eens en plots zit je weer thuis met je kinderen. Daar bovenop komt ook nog eens het thuiswerk.

Hoe moeilijk het ook is, continuïteit is de sleutel. Continuïteit in jouw functioneren, in het onderhouden van je sociale contacten en in jezelf als persoon. De invulling daarvan is dus voor iedereen anders, maar het gaat eigenlijk om het volgende:

  • Sta elke ochtend op een vast uur op
  • Doorloop je gewone ochtendroutine: ontbijten, aankleden, tanden poetsen, …
  • Begin aan je thuiswerkdag of schoolwerk
    • Neem pauzes op de uren dat je dat anders ook zou doen. Bijvoorbeeld: speeltijd om 10u30, betekent ook pauze om 10u30.
  • Laat je kinderen niet te lang alleen. Ga zelf naar binnen en toon interesse in de bezigheden van je kind. Privacy voor je kind is belangrijk, maar niet heilig.
  • Gezamenlijke momenten als gezin zijn erg belangrijk, vermijd dat je langs elkaar gaat leven en ieder gewoon zijn ding doet. Gezamenlijke maaltijden zijn onontbeerlijk. Betrek je kinderen in het klaarmaken van de maaltijden: samen koken geeft een positief gevoel en vertrouwen in de situatie.
  • Probeer zoveel mogelijk contact te houden met familie, vrienden, klasgenoten, … Regelmatige digitale ontmoetingen verhoogt de saamhorigheid binnen de familie of binnen een vriendenkring. Je kind blijft het gevoel hebben dat hij of zij erbij hoort. Bovendien kan je op die manier ook van gedachten wisselen: welke vrijetijdsactiviteiten bedachten andere ouders? Deel ideeën! Organiseer eens een wedstrijdje tussen gezinnen en behoud ook op die manier een gevoel van verbondenheid!
    • Het kan ook helpen om je kinderen een gevoel van waardering te geven door bijvoorbeeld kunstwerkjes aan oma en opa te tonen via beeldbellen.

En onthoud vooral dat je ook maar een mens bent en dat deze situatie veel van jou vraagt. Je moet verschillende rollen invullen (leerkracht, mama, werknemer, …) en dat vergt veel energie! Denk dus ook eens aan jezelf en vergeef jezelf de ‘fouten’ die je maakt.

Fijne paaspauze!

Laat Commentaar Na

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *